14
dec
2020
Trelleborg-S:t Nicolai

Sweden

Att stödja andra är en ära, men hur är det att ta emot hjälp? Välgörenhet kan ibland vara ett hinder till utveckling. Det är alltid en risk att skapa beroende. Slättens Ideella Hjälporganisation utgår alltid ifrån att insatserna skall innebära en skjuts framåt i att själva utveckla sin situation och att man inte bara kan få hjälp, utan måste göra något av densamma på egen hand. I bilderna illustreras en process i ett litet projekt i Nakuru, Kenya. En grupp fattiga skolbarn kommer varje dag för att få ett ordentligt mål mat.  Maten tillagas med råvaror från egna odlingar. Odling och skörd har skötts med enkla metoder av de vuxna i verksamheten. I januari 2018 var KG med och skördade potatis. Ur en stenhård jord kunde en och annan liten ärtstor potatis hittades då och då. Det var alltså en erbarmlig skörd.
I diskussioner med Martha, som sköter verksamheten, kom vi fram till att göra förändringar i deras odlingsmetoder. Fältet skulle gödslas med naturgödsel, barnen skulle göras delaktiga i både plantering, underhåll och skörd. Slättens bidrag var 6000:- svenska kronor. Skörden därefter var normalstor. Slättens lilla insats innebar bättre odling, aktivering av barnen, från objekt till subjekt. Av skörden avsattes en andel potatis att använda till kommande planteringen.

Detta är ett exempel på hur vi arbetar. Att ge tillfällen till att bli sedd som kompetent och resursstark innebär att människor växer. Detta gäller för både Martha och barnen. I presentationen ges även andra exempel om gatubarn i Sydafrika, Tanzania.

 

Våra möten är digitala. Vill du delta digitalt loggar du in från kl 18:15 på Join Zoom Meeting https://us05web.zoom.us/j/5403216407?pwd=ZVRCUzU3NThvMHVBZ3RYWGFhQVVBZz09

Meeting ID:  540 321 6407 Skriv in koden: RotaryTBG